Pas koji razumije tisuću riječi
Grad Spartanburg (Spartanburg), smješten u Južnoj Karolini (SAD), postao poznat u cijeloj zahvaljujući zemlje na jednom od svojih četveronožnih stanovnika.
Devet godina rase granice koli pod nazivom Chaser (Chaser) ostvaruje više od 1000 riječi. Osim toga, lako razlikovati odgovarajuće imenice i zajedničke imenice i glagola.
Vokabular pas zaliha konstantno raste, a ima sposobnost da logički razmišljati i donositi odluke u skladu s tim, kao što se ranije mislilo, kao što je to bilo na snage samo majmuni i delfini.
Tako neverovatan znanje psa je dužan od životinja psihologije na koledžu Vofforda (Wofford College u Spartanburg), 85-godišnji John Pilli (John Pilley), koji je nakon odlaska u penziju se bavi sa psom svaki dan.
Prirodno je da se takav neverovatan uspeh odmah dostigao psa, a ne za jedan dan. Chaser je postao poznat 2011. godine, zahvaljujući članku "Behavioral procesi", objavljen u časopisu.
Psa naučili da se druže nove riječi s poznatih predmeta i mogla bi se svrstati u kategorije. Na primjer, znajući da su loptice su "igračke" kategoriju, ali je dobro poznati "frizbi" To više nije uključena u cijenu.
Pas je ušao u kuću John Pilli 2004. godine u 2 mjeseca starosti, sada, deset godina kasnije, pas čudo naučio, ne samo da se napravi razlika između klasa objekata, ali i imati na umu dva koncepta istovremeno. Sada psiholog obavezao da će naučiti Chaser sintaksa!
- Isprva, samo sam trenirao psa poslušnosti naredbe, kao što su "Sit!", "Dolje!" "Stani!" - kaže John Pilli. - A onda je ovladao druge komande, kao što su "Jedi!", "Walk", a drugi "Puzi!".
- Od samog početka treninga koristio sam pozitivno pojačanje, ali onda postupno napušten ove metode. Sada Chaser lako bez poslastice. Sva nastava se održava u okviru igre i to radi odlično.
Ranije, dr uglavnom radio sa štakora i golubova, a onda prešao na psima, uključujući i njihove više mogućnosti učenika. Prvi je bio pas Yasha (Yasha), koji je umro 1990., ostavljajući duboku ranu u srcu profesora do Chaser.
- Ona ima veliku žeđ za znanjem, - kaže John Pilli u jednom razgovoru s novinarima MailOnline. - Dogovorili smo se za pet sati dnevno! Ponekad mi padne sam od iscrpljenosti, a njen samouvjeren.
- Chaser - najčešći pas - kaže psiholog. - Nadam se da će ljudi biti više bavi svojim ljubimcima, naučiti ih nešto novo. Ja ne mislim samo znajući riječi, ali i proučavanje svog psa. Saznati što će učiniti vaš pas sretan, i pustiti ga da se razvije.
- Kao pas razvija mozak, odnosno da li je pas u stanju da donosi odluke?
- Kako naučiti da razgovaramo Budgies: Vodič za početnike
- Povijest beagle pasa
- Nadimci pasa imena za granične Collies
- Opis pasmine Border Collie
- Pročitajte više o Australski Ovčar
- Kako započeti obuku pasa i štene psa?
- Razgovarajte sa psa
- Koliko činjenica da psi razumiju?
- U Africi, pronašao nove vrste vuka
- Divljih životinja park houlets novorođene bebe slona
- Delfin košarkaš!
- Perth Zoo ostvaruje napredak u uzgoju zmija