Zlatni heroj ili kao pas spasio život osobe, njegov vlasnik
U maju 2011. godine, organizacija u SAD-u ljudskom društvu uručena na svečanosti dodjele nagrade zlatni Labrador počasnu titulu, zvani Yogi - ". Pas godine"
Također pas dobio je statuu su poput njega u kristal i srebro rep.
Sve ove počasti zlatnog retrivera od Austin, Texas, nagrađen je za spašavanje života svog gospodara, koji je pao loše, vožnja mountain bike. 58-godišnji inženjer mašinstva u penziji Paul Horton i joga su nerazdvojni otkako Yogi pojavio u njegovoj kući, kao štene.
U oktobru 2010. godine, Yoga, kao i obično u pratnji svog gospodara, kada je vožnja bicikla u blizini jezera Travis i neuspješno pregazio ivičnjaka.
"Radio sam ovo manevar, vjerojatno na stotine puta, ali ovaj put moj prednji kotač iz nekog razloga prestao, a ja inercije nadletali volana i pao na glavu" - rekao je lokalni novinar Paul Horton.
Horton, kao i obično, ne nositi zaštitnu kacigu, udarac onesvešćena. Kada je došao u, nije mogao, a iz nosa i usta su krvarile. Njegov vjerni Yoga je bila pored njega.
Horton je bio toliko slab da nije imao moć da nekoga za pomoć zvati. Jedva da je mogao nešto šapne u tihim glasom, i oko 30 minuta hoda i molio Yogi nekoga za pomoć zvati. Na kraju, pas presjekao preko puta u kuću Horton i na način na koji je došao preko njegove komšije Bruce i Maggie Tate. Normalno staložen i miran pas, laje furiozno, i ponašao kao luđak. Shvativši da je nešto loše, supruga Tate pratio Yogi.
"Neverovatno je da Yogi prvi ostao sa Horton kad je potrebno, a zatim je otišao potražiti pomoć, našao nas i vodio" - rekao je Bruce Tate. "Paul je bio u žalosnom stanju. Ležao je vrlo usamljeno mjesto. "
Horton je prebačen u bolnicu, gdje su ga doktori dijagnosticiran - kičmene moždine zapinje jedan od pršljenova. Zbog toga, on je bio paraliziran donji dio tijela.
"Činjenica da je pas brzo obaviješteni njihovih susjeda o problema došlo, dozvoljeno da dostavi blagovremeno svog vlasnika u bolnicu, i da izbjegavaju smrt od gušenja ili bolan šok. On ne bi preživio, ako nije pronađeno 3-4 sati nakon incidenta, "- priznao je u glavu liječnik Odjela za traumatologiju bolnice Austin, Dr. Juan La Torre.
Horton ostaje paralizovan u invalidskim kolicima, ali on ima pozitivan dinamiku u obnovi osjetljivosti noge, torzo i leđa.
"Nakon incidenta, Yogi ponaša potpuno drugačije", - kaže Paul Horton ", on mi ne nedostaje iz vida na trenutak. Ako odem u drugu sobu, on me prati ako sam u invalidskim kolicima će voziti pet metara u stranu, to će se i oni na 5 metara "
Yogi Horton ostaviti bez pažnju samo kada je njegova supruga svira klavir Šopena. Joga trči instrumenta i cvili u ritmu muzike.
"Moramo biti poseban i jedinstven psa da uradi ono što je uradio Yoga" - kaže Nikol Paquet, šef organizacije ljudskog društva u Teksasu. "Joga je pokazala koliko je jaka veza ga njegov gospodar, i kako smo svi u blizini njihovih četveronožnih drugova, i koliko ih je potrebno."
Pročitajte više o pasmini zlatni retriver i oko druge rase pasa
- Mačka heroj
- Pasa za djecu
- Zlatni retriver
- Istorija rase, porijekla zlata (zlatna) retriver
- Kako odabrati i gdje kupiti štene zlatnog retrivera
- Standard i karakteristike rase zlata (zlatna) retriver
- Priroda i opis zlatnog retrivera
- Šta hraniti zlatnog retrivera?
- Tragičnu sudbinu vlasnika psa biker - nesreća na relaciji Elblag-Grzechotki
- Biolozi fotografisao loris, smatralo da je izumro
- Sastanak sa leopard brtve
- Zlatni retriver
- Zlatni retriver - opis pasmine, priroda, standard, obuku i štene slike
- Pallas "cat - heroj ćete ikada trebati!
- Krimski hobotnica Pavlik prediktor
- Hobotnica Paul postaje muzičar
- Hobotnica predviđa Njemačka pobjede nad Argentinom
- Još jedna predviđanje hobotnica Paul
- Pas Joga je postala majka za pačiće
- Polar pod svijetu Nikl
- Retrivera i Labrador: u čemu je razlika? Opis, fotografije i cijene